Viisi sekuntia älytöntä rohkeutta

23.05.2018

Haluan haasta sinut. Se ei kuitenkaan onnistu ellet ole valmis lukemaan tätä loppuun. Oletko valmis? Jos sinulla ei ole aikaa tai haluat mielummin mennä selailemaan instagram feediäsi, tee se. Jos otat haasteen vastaan, tarvitset vain yhden asian. Viisi sekuntia älytöntä rohkeutta.
Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa olet menettänyt kotisi, useampi perheen jäsenesi on kuollut viimeisen vuoden aikana, heräät joka aamu tietämättä tuletko selviämään hengissä tästä päivästä. Tunnet jatkuvaa pelkoa ja epätoivoa siitä, että huominen on vain hirveämpi versio tästä päivästä. Olet saattanut menettää toivon elämästä mutta sinnittelet kuitenkin päivä kerrallaan. On hyvin epätodennäköistä, että tulet koskaan olemaan tällaisessa tilanteessa. Elämme yhteiskunnassa, jossa asiat ovat todella hyvin. Haluan tänään muistuttaa sinua siitä, että miljoonat ja miljoonat ihmiset heräävät tällaiseen elämään joka aamu. He ovat ihan samanlaisia kuin sinä, he ajattelevat, tuntevat ja tarvitsevat ihan samoja asioita kuin sinä. Heidän unelma on koulutus, perhe ja ystävä, jonka kanssa jakaa arkista elämää.

​Uutisotsikoissa on yleensä tilaa vain muutamalle humanitaariselle kriisille kerrallaan. Humanitaarinen kriisi tarkoittaa yksittäistä tapahtumaa tai tapahtumien sarjaa, jonka seurauksena suuren ihmismäärän turvallisuus, hyvinvointi tai terveys on vaarassa. Sen aiheuttaa yleensä sisäiset tai ulkoiset tapahtumat kuten konfliktit, epidemiat tai luonnonkatastrofit. Viimeiset vuodet otsikoissa on ollut erityisesti Syyria. Tilanne siellä on ollut täysin sietämätön jo pitkään. Samaa aikaan kuitenkin kymmennissä ja kymmenissä maissa on käynnissä kriisejä, joissa käsittämättömän suuret määrät ihmisiä näkevät nälkää, pelkäävät tai pahimmassa tapauksessa menettävät henkensä taistellessaan elämänsä puolesta. Oletko esimerkiksi kuullut Demokraattisen Kongon Tasavallan väkivaltaisuuksista joiden seurauksena 13 miljoonan ihmisen arvioidaan tarvitsevan apua vuonna 2018 tai Yemenin sodista, jossa 8,4 miljoonaa ihmistä on vaarassa nähdä nälkää ja 400 000 lasta kärsi aliravitsemuksesta. Oletko kuullut Etelä-Sudanin aseellisesta konfliktista, jonka 5. Vuosi on ajanut tähän mennessä jo kaksi miljoonaa ihmistä pakolaiseksi. Oletko lukenut uutisista Keski-Afrikan Tasavallasta, jonka unohdettu konflikti on repinyt maan halki ja aiheuttanut väkivaltaisuuksia, satoja kuolemia ja hätää jo usean vuoden ajan (voit lukea näistä ja muista humanitaarisista kriiseistä lisää esim. https://reliefweb.int).

Hädässä olevien ihmisten äänet ovat heikkoja ja me unohdamme heidät helposti vaikka asian pitäisi olla juuri päinvastoin. Voit itse valita mitä teet asialle, mutta toivon ettet lakkaisi välittämättä siitä mitä juuri sinun kaltaisille ihmisille tapahtuu. Meillä on etuoikeus olla korkeasti koulutettuja ja kyvykkäitä ymmärtämään maailmaa eri näkökulmista. Sillä on kuitenkin väliä mitä teemme tuolla koulutuksella ja laajalla ymmärryksellä. Jos kaipaat elämään merkityksellisiä asioita, haluan jättää sinulle ajatuksen. Mitä jos yhtenä tavoitteenasi - oman hyvän elämän lisäksi - olisi pyrkiä auttamaan ihmisiä niin, että heillä voisi olla vähemmän kärsimystä elämässä? Mitä se tarkoittaa sitten käytännössä? Kyllä, voit lähteä vapaaehtoistöihin, hakeutua esimerkiksi Punaisen Ristin avustustyöntekijä rosteriin, hakea harjoitteluun CMC:lle tai lähteä organisaatiosi kanssa tukemaan avustustyötä. Tärkein paikka missä voit auttaa on kuitenkin oma elämäsi ja ympäristösi. Toimi niissä hetkissä, jolloin näet hätää tai kärsimystä, olitpa sitten Rovaniemen rautatieasemalla tai lomalla Kreikan saarilla. Muista, että tarvitset vain viisi sekuntia älytöntä rohkeutta niin voit merkitä jollekin paljon enemmän kuin ikinä voit kuvitella.


Jussi Korhonen
Johtamisen Psykologian opiskelija,
Remppalainen