Tunnustus, jota olen pitänyt vuosia sisälläni

16.03.2019

Seuraa tunnustus. Olen halunnut kertoa sen teille rakkaat remppalaiset jo pitkään. Toivon, että se auttaa teitä välttämään sen virheen, johon olen itse sortunut. Oletko valmis kuulemaan sen? Tässä se tulee. Oppiaineemme; johtamisen-, johtamisen psykologian tai hallintotieteiden kurssit eivät opeta meille mitään johtamisesta.


Annahan kun aloitan. Suoritin ennen Lapin yliopistoon pääsyäni ammattikorkeakoulututkinnon. Kolme ja puoli vuotta opintoja, kaikki nopat suunnitellusti tilille, ryhmätyöt meni miten meni, opinnäytetyöhön käytin aivan liian paljon aikaa, mutta valmistuin kuin valmistuinkin ajoissa. Valmistuttuani olin kuitenkin pisteessä, jossa mietin, mitä seuraavaksi. Minulla oli nyt takataskussani tutkinto, jonkin verran verkostoja ja hyvin vähän työkokemusta alalta. Samalla reflektoin sitä, mitä minä kolmen ja puolen vuoden jälkeen tiesin, mitä osasin, ja mihin olin saanut valmiudet. Jouduin toteamaan, etten yhtään mihinkään. Koko tuon ajan olin vain suorittanut opintoja sekä muutaman työharjoittelun, joissa olin päässyt (ehkä) näkemään, mitä ala oikeasti on. Minulla oli kuitenkin olo, etten osannut yhtään mitään.


Mietin, pohdin, tuskailin, valitin, itkin, (onko joku näistä teille tuttua?), ja yritin miettiä kuumeisesti, mitä nyt? Luulin ammattikorkeakoulun aloittaessani, että ammatillinen itsetuntoni olisi kohentunut, ja olisin valmis mihin vain. Todellisuus oli kuitenkin jotain aivan toista. Mietin, mistä tämä saattoi johtua. Totesin, että olin vain opiskellut. Opiskellut, opiskellut ja opiskellut. Satoja luentoja, esseitä ja ryhmätöitä. Valitettavasti minun oli kuitenkin valmistuttuani todettava, että opiskeluni ja työelämän välille oli syntynyt iso kuilu.


Luennoilla istuminen ei opeta mitään. Se antaa kyllä tiedon, mutta vasta tuon tiedon käytäntöön laittaminen tekee oppimisesta todellista. Vähän sama kuin treenaisi maratonia varten katsomalla Youtube-videoita. Maratoneja opitaan juoksemalla maratoneja. Siispä tulee etsiä jatkuvasti mahdollisuuksia, joissa voi laittaa oppimansa asiat käytäntöön. Mitä nämä mahdollisuudet sitten ovat? Ne ovat töitä opiskelun ohella, ainejärjestötoimintaa, poikkitieteellisiä projekteja, politiikassa toimimista tai vaikkapa vapaaehtoistyötä. Kun asenteesi on "etsiä mahdollisuuksia", kaikessa mitä teet, tuot esille omat tavoitteesi, uskallat ottaa vastuuta, uskallat kokeilla jotain uutta, kerrot unelmistasi ja näytät osaamisesi sekä ahkeruutesi kun siihen tulee mahdollisuus.


Kun aloitin johtamisen psykologian opinnot 1,5 vuotta sitten Lapin yliopistossa, päätin, etten tekisi enää samaa virhettä kuin aikaisemmin. Tämä päätös ja mahdollisuuksien etsiminen on ollut yksi viisaimmista ratkaisuista, joita olen opinnot täällä aloitettuani tehnyt. Viime syksystä lähtien olen ollut mukana järjestämässä tapahtumaa nimeltä Dash Lapland. Se on opettanut minulle visiosta, arvoista, tavoitteista, suhteilla johtamisesta, talousjohtamisesta, tiimidynamiikasta, srategiasta, verkostoyhteistyöstä, markkinoinnista, myynnistä, palvelumuotoilusta, epäonnistumisesta, oppimisesta, johtamisen psykologiasta, rekrytoinnista ja tiimin merkityksestä enemmän kuin yksikään tunti, jota olen opiskeluihini käyttänyt. Tämä ei ole tullut ilmaiseksi, mutta kaikki on ollut sen arvoista. Haluan rohkaista sinua laittamaan tekemään samoin. Etsimään mahdollisuuksia, löytämään omat vahvuutesi ja testaamaan tietoasi käytännössä. Lähtemään maratonille.


Opiskelu mahdollistaa meille paljon asioita ja antaa meille valmiudet sekä verkostoja tehdä monenlaista. Oppiminen tulee todeksi kuitenkin vasta kun nouset ylös ja ryhdyt hommiin. Toivon, että tarinani voi rohkaista edes yhtä teistä etsimään ja tarttumaan aktiivisesti mahdollisuuksiin. Jos haluat aloittaa jo tänään, niin ilmoittaudu mukaan maailman pohjoisimpaan design hackathoniin, Dash Laplandiin.

Tapahtuma järjestetään 12.-14.4.2019 Rovaniemellä. Pääset osaksi moniammatillista tiimiä, joka ratkoo oikeiden yritysten oikeita haasteita 48 tunnin ajan. Voit lukea lisää tapahtumasta www.dashlapland.com tai somesta (Facebook, Instagram, LinkedIn ja Twitter: @dashlapland).


Ja hei, muistakaa: #rohkeustoimialuokasvua


Jussi Korhonen
Dash Lapland
​CEO